A propòsit del canvi del festiu lectiu del 21 d’abril, dia de l’Ofrena infantil, al 17 de maig.

Ahir, dia 25 de març, solemnitat de l’Encarnació del Senyor en les entranyes de la Mare de Déu, ens hem sobresaltat en conèixer que s’ha traslladat el festiu lectiu del 21 d’abril (escollit pel Consell Escolar a l’inici del curs), al 17 de maig.

Des de fa més de 50 anys, els xiquets del nostre poble visiten cada 21 d’abril a  la Mare de Déu del Miracle a l’església de l’Assumpció de Santa Maria per celebrar l’Ofrena infantil, la dansada i moltes altres activitats que les juntes de la Pia Unió han anat treballant per donar protagonisme dins les festes als nostres xiquets. És el dia en que els més menuts es visten de maseros i contestanes, trage tradicional del nostre poble, i visiten a la Mare de Déu per recitar-li les seues poesies, i oferir-li flors, aliments o material escolar per compartir amb les famílies més necessitades. Un dia en què transmetem la devoció i la cultura del nostre poble als nostres xiquets i xiquetes, i on la Mare acull a tots els seus fills.

En aquesta situació, ens ve a la ment un paràgraf de l’última carta del nostre Papa Francesc que és molt clarificadora:

“Por eso mismo se alienta también una pérdida del sentido de la historia que disgrega todavía más. Se advierte la penetración cultural de una especie de “deconstruccionismo”, donde la libertad humana pretende construirlo todo desde cero. Deja en pie únicamente la necesidad de consumir sin límites y la acentuación de muchas formas de individualismo sin contenidos. En esta línea se situaba un consejo que di a los jóvenes: «Si una persona les hace una propuesta y les dice que ignoren la historia, que no recojan la experiencia de los mayores, que desprecien todo lo pasado y que sólo miren el futuro que ella les ofrece, ¿no es una forma fácil de atraparlos con su propuesta para que solamente hagan lo que ella les dice? Esa persona los necesita vacíos, desarraigados, desconfiados de todo, para que sólo confíen en sus promesas y se sometan a sus planes. Así funcionan las ideologías de distintos colores, que destruyen —o de-construyen— todo lo que sea diferente y de ese modo pueden reinar sin oposiciones. Para esto necesitan jóvenes que desprecien la historia, que rechacen la riqueza espiritual y humana que se fue transmitiendo a lo largo de las generaciones, que ignoren todo lo que los ha precedido». Son las nuevas formas de colonización cultural. No nos olvidemos que «los pueblos que enajenan su tradición, y por manía imitativa, violencia impositiva, imperdonable negligencia o apatía, toleran que se les arrebate el alma, pierden, junto con su fisonomía espiritual, su consistencia moral y, finalmente, su independencia ideológica, económica y política». Un modo eficaz de licuar la conciencia histórica, el pensamiento crítico, la lucha por la justicia y los caminos de integración es vaciar de sentido o manipular las grandes palabras. ¿Qué significan hoy algunas expresiones como democracia, libertad, justicia, unidad? Han sido manoseadas y desfiguradas para utilizarlas como instrumento de dominación, como títulos vacíos de contenido que pueden servir para justificar cualquier acción.”

Papa Francisco. Carta encíclica “Fratelli tutti” sobre la fraternidad universal. no 13-14

El respecte a les tradicions i, especialment la transmissió de les mateixes als nostres xiquets, són fonamentals per seguir construint el que som i el que serem com a poble.

Per tot açò, i davant d’aquesta sorprenent situació del canvi del festiu lectiu, ja instaurat al calendari escolar a l’inici del curs, ens venen a la ment una sèrie de preguntes que voldríem compartir en veu alta…

Davant la importantíssima preservació que es vol realitzar de les nostres tradicions, perquè no es defensa el 21 d’abril en què els xiquets realitzen l’ofrena infantil i totes les altres activitats que l’envolten?

En aquesta situació de pandèmia, la Pia Unió estava esforçant-se per seguir mantenint viva esta tradició i adaptar els actes del 21 d’abril amb la màxima seguretat, desinfecció i grups reduïts, prèvia informació als màxims responsables del Consell Escolar. Com és que ara impedim que els xiquets puguen gaudir d’un matí tan especial per a ells?

No es tracta de ninguna celebració litúrgica amb xiquets, ni d’imposar creences a ningú, estem parlant d’una tradició molt arrelada al nostre poble. Perquè no deixem que els nostres xiquets tinguen la mateixa oportunitat que hem tingut tots els xiquets de Cocentaina en els darrers 50 anys?.

Si hi havia activitats preparades el dia 21 perquè els xiquets visquen l’ofrena… Per què se’ls prohibeix assistir fent lectiu un dia que per tradició en els últims anys no ho ha sigut?

Quina raó OBJECTIVA hi ha per canviar aquest festiu lectiu?

Des de la Pia Unió, i de manera especial aquest any tan difícil, estem fent tot el possible perquè els contestans i contestanes pugam viure i gaudir d’aquests dies tan essencials per a la nostra identitat com a poble, sobretot en aquest moments difícils per a molta gent.

Ens refermem en la nostra opció de defensar el dia 21 d’abril com un dia no lectiu per fer possible l’encontre entre la Mare i els seus fills. I els recordem que les portes de l’església estaran obertes durant tot el matí perquè aquells que ho consideren puguen visitar a la Mareta i compartir amb ella els seus cants, ofrenes i oracions.

PIA UNIÓ MARE DE DÉU DEL MIRACLE

ofrena xiquets
Carta-Festiu-21-de-Abril

Carta als pares d’alumnes en edat escolar, comunitat educativa, autoritats civils i contestans que estimem les nostres tradicions i, especialment, a la nostra Mareta