José Torró i Maria Dolores Franco encaren aquest any com a presidents de la Pia Unió, són els caps visibles d’una junta que treballa per a l’organització de les festes Patronals de la Mare de Déu del Miracle.
Tots dos venien de la junta anterior, un era secretari i l’altra tresorera. No són nous en aquest càrrec, ja que Maria Dolores Franco ha sigut presidenta de la confraria de Jesús de l’Hort i José Torró ha sigut president de la confraria del Crist dels llauradors. Amb tot és cert, que organitzar la festa de la Mare de Déu du més feina i coordinació, perquè estem parlant de la festa Patronal de tot un poble, d’una devoció que 503 anys després, segueix formant part del sentir de cada contestà i contestana.
Tant per a José com per a Dolo, va ser una grata sorpresa rebre aquest encàrrec i tot i que van dubtar per la responsabilitat que suposa, van dir sí, era posar-se al servici de Maria, de la comunitat de clarisses i de tot el poble, era treballar hores i hores per mantindre viva la fe contestana i apropar la Mare de Déu a aquells que la necessiten, era i és treballar perquè aquesta Festa seguisca encenent el cor de cada devot.
Ells van prendre possessió del càrrec al mes de juny i ja han organitzat la setmana d’exaltació del mig any de la festa Mariana i tot el que envolta a la Mare de Déu, ja que cada 19 de mes, hi ha Missa al monestir amb la possibilitat de presentar als nounats. Tanmateix, la junta acudeix cada divendres a netejar el temple, loteria mensual i ara de cara a la festa, cal tindre present als majorals, majorales, celadores…i un sense fi de detalls que fins que no estàs ahi, no te n’adones, però que són necessaris perquè tot tire endavant “és molta la feina que hi ha i gràcies a Déu, és molta la participació dels contestans i contestanes, són detalls i tenim la sort que la Mare de Déu ens acompanya i fa possible que moltes persones aporten el seu granet d’arena per a la festa, a més comptem amb el sí incondicional de cada membre de la junta i això també és reconfortant, així com tindre eixe suport espiritual de d. Eduardo a l’hora de prendre decisions”, deia José Torró.
I és que la festa no es limita tan sols a la trilogia, sinó que la flama viva de la Mare de Déu està encesa durant tot l’any “sí, la veritat és que tots els mesos hi ha coses per a organitzar, cridades que atendre…però val la pena, diuen que faena a gust no pesa i dir-li sí a la Mare de Déu significa abandonar-nos a les seues mans, fer-nos xicotets, humils i senzills i servir al poble de Cocentaina en aquesta missió que se’ns ha encomanat i així és com tant José com jo i la junta que ens acompanya, volem viure aquestos tres anys”, eren les paraules de la presidenta, Dolo Franco.
No es tracta d’innovar, ni de canviar, ni de llevar o posar, es tracta de seguir festejant, de mantindre aquesta continuïtat entre unes juntes i altres i seguir festejant cada 19 d’abril.
“Tant José com jo, estem molt contents de la resposta de la nostra junta. Fins ara ja hem viscut moments molt especials i que sens dubte ens han unit i acostat més a la Mare de Déu. És molta la faena que hi ha, moltes reunions i clar, aquest primer any ens pilla tot de nou, però estem molt contents, la Mare de Déu ens ajuda”, deia Dolo Franco.
Clar i és que José i Dolo, a pesar d’haver estat tres anys en la junta anterior no han viscut encara unes festes Patronals com les coneixem, ja que la pandèmia va fer que, la junta on ells estaven, presidida per José Luis Molina i Ana Masanet, es reinventara cada any per culpa de la pandèmia i les restriccions vigents en el moment de la festa, per això deia Dolo que per a ells també és tot nou, “però estem il·lusionats i en ganes de viure els dies grans que Cocentaina dedica a la seua Patrona”.
Per la seua banda José Torró assenyalava que “estem treballant des de la humilitat i el servici, com deia Dolo i no hem d’oblidar les comunitats cristianes que tenim a Cocentaina i que amb la seua oració ens fan ser més forts: les trinitàries, els franciscans i les clarisses a les qui demane que, seguisquen sostenint amb la seua oració el camí que hem mamprés en esta nova etapa amb la nostra Junta, que puguem viure el treball com un servici i que ens ajude a créixer la nostra Fe per celebrar unes festes vives que responguen a l’estima de tot el nostre poble”.
Tant Dolo com José conviden a tot el poble a participar i disfrutar amb immensa alegria d’estes festes “tant de bo que ens acompanyeu en tots els actes. Hem tingut la sort de viure ja moments especials amb la presentació de la revista, del cartell i el pregó, actes que ens encaminen cap al dia gran de la festa, el 19 d’abril on esperem de nou, celebrar com cal la festivitat de la Patrona de Cocentaina, la Mare de Déu del Miracle i volem aprofitar aquestes pàgines de la revista per donar gràcies a totes les entitats culturals que han oferit concerts i actes en honor a la nostra Mare de Déu, igual que el trofeu de ciclisme, 50 anys ja i també a tota la germandat sacerdotal de Cocentaina que ens acompanya en el septenari i els dies de la trilogia. Gràcies als mitjans de comunicació que també ajudeu a difondre la devoció, a les celadores que fan una gran tasca; gràcies a la nostra junta pel seu servici, i donar l’enhorabona als majorals i majorales, als comtes Daira i Nicolás, a Mateo, mossén, a Inés suplicanta de 2023, el sr José Luis i la sra Dolores, homenatjats, perquè estem segurs que aquestes festes quedaran marcades per a sempre en el seu cor. Que visca’m tots amb alegria la festa d’aquest gran regal que tenim a Cocentaina, és la nostra Mareta la que ix a buscar-nos, festegem-la i acompanyem-la en cada moment de la trilogia”.

José Torró Marset i Maria Dolores Franco Pla, presidents de la Pia Unió Mare de Déu del Miracle