La Santíssima i Vera Creu està present a Caravaca des del segle XIII. És una relíquia amb tres estelles del Lignum Crucis en què va morir Jesucrist que ha suposat el desenvolupament, al llarg de set segles, d’un culte religiós que ha anat enraigant-se poc a poc i ininterrompudament a tota la regió de Múrcia amb tanta força que el Vaticà va acabar assignant-li el culte de “Latría” al segle XVIII.
Per això, tots vam estar d’acord amb la idea d’anar a pelegrinar allí, pelegrinatge que no sols la Pia Unió havia d’organitzar.
Vam convidar a les confraries, perquè la idea era fer partícips a la major part de la gent del poble, que van respondre amb molta il·lusió; va ser molt bonic vore com la gent de seguida està disposada a tot per la Mare de Déu.
En 1.981 es va concedir un Any Jubilar a Caravaca, amb motiu de la celebració del 750 aniversari de la Aparició de la Vera Creu i posteriorment un altre a 1.996, arribant aquest any a la localitat més de 700.000 pelegrins.
Per aquesta raó i, amb el desig de clarificar el vertader sentit de la Vera Creu de Caravaca, com a símbol de fe cristiana, el dia 9 de gener de 1998, la “Santa Sede”, va concedir al voltant de la devoció a la Vera Creu, la celebració d’un Any Jubilar a perpetuïtat, com els de Santiago de Compostela, i Sant Toribio de Liébana. El primer, després d’aquesta concessió, es va celebrar en 2003, i es fa cada set anys.
Ben prompte ens vàrem adonar de la infraestructura que tenien allí, tot ho tenen molt ben organitzat. Moltíssimes activitats durant tot l’any, exposicions, actes culturals… Dins i fora del culte religiós, ja que tot el municipi s’ha implicat en aquestes celebracions.
Des del primer moment va anar tot rodat; en Caravaca ens van facilitar molt com contactar amb ells per a organitzar el nostre pelegrinatge.
Descobrírem que també podíem aconseguir el “Certificado del Peregrino” o també anomenat “Caravaquesis” i si anàvem en grup , com era el nostre cas, podíem contactar per a sol·licitar-los amb la Real e Ilustre Cofradía de la Stma. y vera Cruz de Caravaca confraria creada a l’Edat Mitjana per a difondre i mantenir el culte a la Vera Creu.
Una vegada decidida la data en què aniríem, contactàrem amb Caravaca i…La missa allí seria de campanya, s’esperaven més de 2.000 persones… Mare de Déu del Miracle!
Qualsevol dia de l’any es pot guanyar el jubileu. En la Parròquia del Salvador es realitza una estació jubilar cada dia a les 11:30h d’on s’ix en grup cap a la Basílica per assistir a la Missa del Pelegrí a les 12:00 h. Les condicions per a què el pelegrí reba el Jubileu, són les següents:
– Visita i participació en qualsevol celebració en el Santuari de la Stma. y Vera Cruz de Caravaca, amb la devoció i intenció de guanyar el Jubileu i pregar per les intencions del Papa.
– Confessió sacramental i comunió eucarística. No és obligatori rebre aquestos sagraments indispensablement en el Santuari ni en el dia de la visita. Poden rebre’s uns dies abans o després del pelegrinatge, en altra església o en la pròpia parròquia dels fidels que peregrinen.
La concessió d’indulgències al llarg de cada Any Sant als fidels i pelegrins que visiten la Basílica-Santuari de la Santíssima i Vera Creu, es concreta de varies formes, però en el nostre cas va ser la següent:
– Sempre que per devoció es pelegrina en grup a la Basílica-Santuari.
Una vegada tenint-ho tot clar sols quedava confirmar.
I va arribar el dia… Diumenge 1 d’octubre de 2017.
Vam quedar a les 7:30 del matí al monestir de la Mare de Déu, per a rebre la benedicció del pelegrí i als peus de la Mare de Déu ens acomiadem i demanem perquè el dia siga fructífer.
Sobre les 8:00 després de les oracions per al viatge arranquem els cinc autobusos. Tots estàvem molt emocionats i il·lusionats. Les dos hores i quart que va durar el viatge se’ns van fer molt curtes i en un moment ja estàvem a Caravaca.
L’esmorzar de germanor a l’aire lliure va estar molt divertit, famílies senceres al voltant de les taules…
D’ací vam anar a la parròquia del Salvador on vam rebre la benvinguda per a tota la gent que havia arribat de tota Espanya.
Cadascun dels grups portaven els seus estandard, fins i tot va haver una confraria, la de la Misericòrdia de Alcantarilla, que portava la imatge de la Verge de la Consolació. I nosaltres anàvem seguint el estandard de la Mare de Déu del Milacre, després de rebre la benedicció vam pujar en pelegrinatge fins el santuari on es troba la relíquia, per a participar de la missa de campanya en l’explanada de la Basílica de la Vera Creu.
La missa va ser concelebrada per mossén Ramon Micó que ens acompanyava aquell matí.
Abans de l’Eucaristia va haver confessors atenent a la gran quantitat de gent que s’havia apropat per a confesar- se.
Ens va sorprendre com tenien tot pensat i preparat per a què els pelegrins no patirem de res. Els voluntaris van estar posant cadires fins que tota la gent va estar acomodada per oir la missa. També a l’hora de la comunió els voluntaris ajudaven a explicar com ho havíem de fer per a no molestar-se, tot estava molt ben pensat.
Acabada la missa els devots adorarem la Vera Creu, també de manera ben organitzada anàvem a trobar-se amb la relíquia, visitant a l’hora la Basílica per dins.
Els confrares estaven en tot moment pendents de l’adoració i ens repartiren estampetes. Va ser molt emotiu i la basílica molt bonica.
Després del deure complit vam anar a dinar on vam menjar, beure i riure. Fins que tornarem als autobusos per tornar a casa.
Va ser un dia intens i ple d’emocions, que vam gaudir molt tots els que estàvem allí.
El dia 7 de gener es va clausurar l’any jubilar de Caravaca de la Cruz, només ens queda dir que estem molt orgullosos d’haver format part dels pelegrins que han passat per allí.
Tornarem