El dissabte 18 de març, el monestir de les clarisses albergava el secret millor guardat de les festes Patronals Marianes de 2023: el cartell que havia d’anunciar-les.
L’acte conduït per Aitana García, membre de la Pia Unió, va aconseguir de nou omplir el temple de gom a gom i sota l’atenta i encisadora mirada de la Mare de Déu, Francisco Albaladejo, la seua dona Segun i els presidents de la Pia Unió, Dolo Franco i José Torró, van destapar el quadre que ja penja de la façana del monestir i que és l’encarregat d’anunciar la festa de la Mare de Déu del Miracle.
Visiblement emocionat, Paco Albaladejo, artista autodidacta, va ser presentat per la seua filla Mar. Ell mateix assenyala que “les coses s’obtenen per mitjà de la constància, l’esforç i la il·lusió de fer o de crear”.
En el seu haver té realitzats més de deu mil quadres, sí, sí, és un productor incansable!!! La seua obra va des de retrats, caricatures, paisatges… No és aquest el primer cartell que du a terme, ja que en 1996 va realitzar el cartell de festes de Moros i Cristians i du ja dos anys, realitzant el cartell del concurs d’herbero que organitza la junta de Festes. Tanmateix, la imatge de la Verge dels Dolors que peregrina per les cases és obra seua i estic segura, que molts contestans tenen l’heràldica dels seus cognoms feta per Paco Albaladejo.
Tot i que són moltes les tècniques que defineixen la seua trajectòria, Paco Albaladejo, sens dubte el pirogravat és la darrera tècnica, tot i que en aquest cartell, hi ha més d’una tècnica barrejada.
Al cartell no li falta detall, és d’eixos que cal veure’l de prop, admirar-se de cada detall i contar fins i tot que hi ha 27 fogueres cremant-se o que de la façana del monestir penja el seu propi cartell, però anem per parts.
L’encàrrec li ve de la Junta presidida per Dolo Franco i José Torró el 7 de desembre, dia del seu aniversari, un gran regal o una gran responsabilitat…un gran repte per a Paco que no va dubtar en acceptar.
El cartell barreja les tècniques del pastel, llapis d’aquarel·les, policromes i el pirogravat per a la Icona de la Mare de Déu. Tot el cartell està realitzat a punta de llapis i a ma alçada, fins i tot el fons del cartell, en blau, està fet en llapis pastel i amb esprai fixador per al carbonet. La idea era representar la festa de la Mare de Déu: per una banda, amb la vespra i les fogueres; el dia gran amb la solta de coloms al cel i després representar a tot el poble ressaltant el campanar de Santa Maria Església on la Mare de Déu rep als contestans en l’ofrena i on roman durant tres dies, tornant, posteriorment al seu monestir, molt ben representat en el cartell.
La Mare de Déu està pirogravada i en l’original es pot apreciar aquesta tècnica. Tanmateix, destacar que la part del poble està tal qual és, finestra a finestra, casa a casa, carrer a carrer.
Una gran obra d’art per anunciar la festa que Cocentaina celebra en honor a la Mare de Déu del Miracle.
Paco es va emocionar i ens va fer emocionar a tots, i va agrair eixe suport incondicional que ha tingut dels seus fills i dels seus nets, però sobretot de la seua dona. Ara el cartell anunciador ja està penjat a la façana del Monestir, esperant els dies grans de la trilogia mariana i complint la seua funció d’anunciar per tot arreu que Cocentaina es prepara per a celebrar les festes de la Verge del Miracle.
Un últim apunt, si volen escodrinyar bé el cartell ho poden fer a l’antiga biblioteca del Palau, ja que Paco ha realitzat una exposició amb 300 obres seues i entre elles, està el cartell original.
Enhorabona per aquest treball Paco!!!!

Francisco Albaladejo Cañizares, autor del cartell anunciador de les festes de la Mare de Déu